בישראל של 2023 עדיין אין חקיקה אשר מסדירה את עסקי הזכיינות. ובמצב כזה של חסר, הפתרון הנכון ביותר הוא ייסוד כללי אתיקה בזכיינות, היינו קובץ כללים המגדירים זכיינות נכונה. כך, נוצר הקוד האתי לזכיינות של המרכז לקידום זכיינות בישראל. הקוד האתי לזכיינות מנחיל סטנדרט התנהלות ראוי בין רשת מזכה ובין הזכיינים שלה. רכישת זיכיון מרשת המיישמת את הקוד האתי לזכיינות היא הצעד הנבון ביותר והכרחי במיוחד לנוכח העובדה כי בחוק בישראל יש פרצה בכל תחומי הזכיינות..

שיטת הזכיינות זוכה בארץ ובעולם לפופולריות הולכת וגדלה. למרות זאת, כאמור, אין עדיין חקיקה ייעודית המסדירה את היחסים בין רשת מזכה ובין הזכיינים שלה. במציאות כזו, נדרשת חלופה פרקטית ואפקטיבית לחוק שתספק ביטחון ושקט נפשי ליזמים המעוניינים להצטרף לרשת. הגוף היחידי בישראל שמעניק את מעטפת ההגנה הנחוצה הוא המרכז לקידום זכיינות בישראל והינו הגוף היחידי בישראל הפועל בהתאם לקוד האתי לזכיינות. הקוד האתי נכתב על ידי זכיינים, מנהלי רשתות, עורכי דין, יועצים עסקיים ו-ועדה מייעצת.
המרכיבים העיקריים של הקוד האתי לזכיינות
המרכיב הראשון בקוד האתי מגדיר מהי “רשת מזכה”: קריטריון אחד הוא הפעלת שני סניפים לכל הפחות.קריטריון שני הוא פעילות עם ותק של שנה ומעלה, קריטריון שלישי הוא הפעלת סניף אחד לפחות בזכיינות או במודל אשר מותאם לזכיין, וישנו גם סעיף הנוגע לבעלות על זכויות חוקיות ורישום של השימוש בסימן המסחרי של המותג.
המרכיב החיוני השני הוא שקיפות. סעיף זה בקוד האתי מאפשר לייצר אינטראקציה עסקית ארוכת טווח שמבוססת על אמינות מוחלטת, שבלעדיה קשה ולמעשה בלתי אפשרי, לצאת לדרך משותפת. במסגרת השקיפות הרשת מתחייבת שכל פרסום לגיוס זכיין ינוסח באופן ברור וללא סעיפים דו-משמעיים, וכמו כן שכל הנתונים וההערכות לגבי הכנסות ורווחים יהיו אובייקטיביים. בנוסף, על הרשת להימנע מכל פעולה המונעת מיזם המתעניין ברכישת זיכיון לברר פרטים לגביה, ליצור קשר עם זכיינים קיימים וכו’.
מרכיב שלישי בזכיינות אתית הוא יושר והגינות. רשת מזכה נדרשת להציע זכיינות אך ורק אם היא במצב כלכלי תקין ולא חלילה כשהיא נמצאת בסכנה ממשית של חדלות פירעון.
הסכם שמעגן גם את זכויות הזכיין
המרכז לקידום זכיינות בישראל החל לפעול בשנת 2001, ביוזמת הרשות לעסקים קטנים ובינוניים שבמשרד הכלכלה. הקוד האתי פותח ע”י אנשי מקצוע מובילים על בסיס ניסיון רחב היקף והיכרות עם הנעשה בשטח. בהתאם הוא כולל התייחסות מקיפה גם לחוזה הזכיינות.
כל רשת מזכה לוקחת על עצמה את ההתחייבות לספק הדרכה רלוונטית מיד עם תחילת הקשר העסקי, ולאחר מכן להעניק תמיכה תפעולית ו/או שיווקית לאורך כל תקופת חוזה הזיכיון. בחוזה ייכללו סעיפים הנוגעים לתנאי התשלום עבור הזיכיון, למשך תקופת ההתקשרות עם הרשת, לתנאים שבהם רשאי זכיין למכור את הזיכיון וגם לנסיבות שבהן הרשת המזכה רשאית למנוע את העברת הזכויות.
דגש חשוב אחר הוא התעמקות בהסכם הזיכיון: כל יזם יכול לבחור בכל עורך דין שירצה, ולעבור על החוזה המוצע לו במשך פרק זמן סביר בטרם יחתום.
ליהנות מכל היתרונות של זכיינות – בראש שקט באמת
ניהול עסק בתנאי זכיינות מתאפיין במספר יתרונות משמעותיים ובראשם ההישענות על מותג חזק ורשת שהיקף הפעילות שלה משמעותי. זכיינים גם נהנים מהידע שמצטבר ברשת, מרכישת חומרי גלם ושירותים בעלויות מופחתות בזכות גודלה של הרשת או הסכמי סחר מועדפים. הקוד האתי פותח על-מנת להעניק לזכיינים פוטנציאליים גם שקט נפשי – מפני שיחסי הכוחות בין רשתות לזכיינים עלולים להיות מוטים לטובת הרשת, מפאת גודלה.
יחד עם זאת הקוד האתי הוא בשורה גם לרשתות מזכות: רשת שחותמת על הקוד שמבטיח הוגנות ואמינות ממתגת את עצמה כאיכותית וכזו שחותרת לייצור מצבי Win-Win. בהתאם רשת כזו תמשוך אליה יזמים מובילים שיהפכו לזכיינים מעולים ויתרמו להמשך פיתוח הרשת, ולכן כל הצדדים מרוויחים בזכות זכיינות אתית.
הקוד האתי לזכיינות מהווה את הקרקע לעסקי זכיינות בריאים. הקוד נכתב בשנת 2005 על ידי המרכז לקידום זכיינות בישראל אשר שם לו למטרה לקדם את ענף הזכיינות בישראל.
לחצו לצפייה: לקוד האתי של המרכז לקידום זכיינית