בעידן המודרני המקוון בו אנו חיים, נכסים דיגיטליים מהווים כלים בעלי השפעה רבה במסגרת השוק העסקי. הערכת שווים של נכסים דיגיטליים הינה פעולה לא פשוטה, הדורשת הבנה מעמיקה של התחום ושל הפוטנציאל שבו. שאלנו את ליאור ישנו שעוסקת בקידום אתרים והשבחת נכסים דיגיטליים בנושא, להלן דבריה:

מהו נכס דיגיטלי
נכס דיגיטלי הוא פריט שקיים בסביבה הדיגיטלית ונמצא בבעלות עסק. העברתו ושימושו ייבוצעו באמצעות גישה דרך הרשת ותפעול דרך הפלטפורמה בה הוא קיים. ההגדרה לנכסים דיגיטליים יכולה להתייחס לאתרי אינטרנט, לחשבונות ברשתות חברתיות, לבלוגים, לתכנים מקוונים ועוד. הנכס דיגיטלי שוהה במרחב המקוון ומיועד לשימוש, מכירה או ניצול מסחרי . את הנכס הדיגיטלי משבחים ומקדמים בכל מיני שיטות שיווק כמו קידום ממומן (PPC), קידום אתרים אורגני (SEO) – שזה עיקר ההתמחות שלי (ליאור ישנו) ועוד.. כפי שארחיב בהמשך המאמר.

צילום: מתי קרימרמן
אז איך מעריכים שווי של נכס דיגיטלי?
כפי שציינתי למעלה, הערכה של נכס דיגיטלי הינה משימה מאתגרת שדורשת הבנה מקיפה של התחום.
ישנם שתי נוסחאות עיקריות להערכת השווי 1 -הרווח הממוצע 2 – המכפיל החודשי כאשר על מנת לקבוע את המכפיל החודשי יש צורך בהרבה הערכות שלא בהכרח מסתמכות על נתונים מובהקים.
אם נחשב רגע באופן מהיר, הערך של אתר אינטרנט לדוגמא, הינו הכפלה של 35 – 45 ברווח החודשי הממוצע הקיים.
לפי הנוסחא הזו אם האתר מכניס בממוצע 1000 ₪ בחודש אפשר למכור אותו תמורת 35K עד 45K ₪.
אבל מה לגבי כל ההשקעה, עלויות השיווק, הזמן, הנכסים הנוספים (עמוד פייסבוק לדוגמא) שטיפחנו לאורך השנים, היכן הם באים לידי ביטוי בעסקה?
בכדי להקל על הערכת השווי של נכס דיגיטלי כלשהו, קחו בחשבון את ארבעת הפרמטרים הבאים,– ובעזרתם הבנתם נעריך את שווי הנכס הדגיטלי שנרצה למכור או לקנות:
ותק, אמינות וסמכות הדומיין | מונוטיזציה | נכסים וחשבונות התומכים בנכס המרכזי | יחס המרה |
1. ותק, אמינות וסמכות הדומיין של הנכס
הותק, האמינות והסמכות של דומיין משפיעים באופן אינטגרלי על השווי של נכס דיגיטלי. כאשר נכס מסוים מחזיק בדומין עם ותק וניסיון מוכח, יש לו יתרון על פני נכסים מקבילים להם אין היסטוריה וותק זו. לאורך בעלות ותחזוקת הדומיין, יבצעו בעליו שיפורים והתאמות להצגתו, לתוכן שלו ולשיווק שלו (קידום אתרים SEO, הגדלת כמות העוקבים וקהילת הלקוחות ברשתות חברתיות, איכות וכמות של סרטונים וכו’), כך שיישאר רלוונטי ושיצליח לעמוד בדרישות המשתנות של עולם השיווק הדיגיטלי.
2. אישור חברות מונוטיזציה
האישור של חברות מונוטיזציה מוכיח את איכות ואת המעמד של נכס דיגיטלי. אישור זה מושג בעזרת תהליכי אימות ואישור מטעם חברות כמו גוגל אדס, טאבולה ועוד. בנוסף, הכנסות שמתקבלות מהנכס בעקבות מונוטיזציה משקפות את ערכו המסחרי ואת שוויו של נכס דיגיטלי.
3. רשתות חברתיות וחשבונות משניים
חשבונות ברשתות חברתיות נוספות והמעורבות שלהן בנכס מהווים גם הם סממן מדידה לשווי של נכסים דיגיטליים. לדוגמה – פייסבוק, ערוץ יוטיוב וחשבון אינסטגרם יכולים לספק תמיכה נוספת, הגברת נוכחות, ערך מוסף לחזות המותג ומעל הכל – אמצעי להגדלת חשיפה נוסף עבור הנכס הדיגיטלי. עכשיו נשאלת השאלה – האם החשבונות המשניים הללו נמכרים ביחד עם הנכס הדיגיטלי? תשובתה תשפיע על השווי של נכסים דיגיטליים.
4. נתוני תנועה והמרת מבקרים
נתוני התנועה באתר משקפים את מספר הגולשים שמבקרים באתר, חודש בחודשו, ואת המידע על התנועה המקוונת בו. מספר הלידים והמכירות שהנכס הדיגיטלי מפיק משפיעים על השווי של הנכס. קידום אתר SEO, תמיכה בקמפיינים CRO והגדלת נוכחות ברשתות חברתיות יכולים להבטיח נתונים חיוביים ולגרום להגדלת שווי הנכס הדיגיטלי.
כיצד מגדילים את השווי של נכסים דיגיטליים
במידה וכבר רכשתם נכס דיגיטלי, או שברצונכם למכור אחד, קיימות שיטות שונות להגדלת שוויו. בגדול, הפרמטרים העיקריים שיעידו על שוויו מסתכמים בכמה משאבים ומאמצים הושקעו בבניית, ביסוס ותפעול הנכס, במה ההכנסות הממוצעות שהוא מניב ובהערכה להכנסות מתקופה של X זמן.
בכדי להגדיל את פרמפטרים אלו, מומלץ לבצע קידום SEO מדוקדק לאתרי אינטרנט, קידום ממומן מטורגט וענייני, תחזוקה שוטפת של רשתות חברתיות וכו’.
לסיכום
הערכת השווי של נכס דיגיטלי הינה משימה מאתגרת, הדורשת דיוק והבנה מעמיקה של הסביבה המקוונת ושל מהות הנכסים הדיגיטליים. היא משלבת מגוון מרכיבים כגון ותק, אימות חברות מונוטיזציה, חשבונות משניים ונתוני תנועה. על ידי הערכה מקיפה ומפורטת, ניתן להבטיח תמורה מיטבית מהשקעה בנכס דיגיטלי ולהבטיח שיאפשר צמיחה והחזר מההשקעה העתידית.